‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 18 september 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Fiksen

Monique: Nieuwe wandeloutfit?

Linda: Ja ach, de rits van mijn oude jasje was kapot.

Monique: En dan koop je een nieuwe?

Linda: Ja, wat anders?

Monique: Maken.

Linda: Oh ja, handige Henriëtte weet raad!

Monique: Oh nee, ikke niet. De naaimachine is aan mij niet besteed. Ga eens langs bij het Repaircafé, misschien kunnen zij je helpen.

Linda: Repaircafé, is dat wat nieuws?

Monique: Nee joh, die zitten al jaren om de zaterdag daar opzij bij Oppe Koffie.

Linda: Ja oké, maar het jasje is de investering echt niet meer waard.

Monique: Je kunt het allicht proberen, het is gratis en duurzaam!

Frank: Dan neem maar meteen je Senseo, de PC en je fiets mee.

Peter: En je schoonmoeder.

Frank: Dat is niet meer de fiksen.

Peter: Weet ik, uit betrouwbare bron, haha. Maar die kan daar wel de koffie voor je betalen.

Linda: Nou nou, wat zijn we weer aardig. Maar inderdaad, mijn fiets moet ook naar de fietsenmaker, maar die heb ik nog niet gevonden. Ik heb al weken een gat in mijn band.

Monique: Ja, dat snap ik. Dat is het gat in de márkt van Meijel: een fietsenmaker. Jules de Corte ‘oppe Nèrkant’ zal het ook niet meer lang blijven doen.

Linda: Dé Jules de Corte?

Monique: Nou, voor ons wel!

Peter: Ik las laatst in de krant dat er steeds meer klusvrouwen zijn. Blijkbaar was dit ook een gat in de markt. Met name ouderen vinden het prettiger als er een vrouw in huis komt. Hier in Peel en Maas heb je toch Korsten Klust?!

Frank:  Geef me haar nummer. Ik heb echt twee linkerhanden. Mijn kantoorvingers zijn alleen goed voor het zachte spul; de software.

Peter: De mijne niet hoor. Als het ding niet doet wat ik wil, houdt het op. Maar Frank, je zult toch wel een bandje kunnen plakken? Roep de oerman eens in je op!

Frank: Ik maak een deal met je, Peter. Jij maakt Linda’s fiets en ik los je PC-problemen op.

Monique: Zeg Linda, ben je in Meijel kunnen slagen voor je nieuwe jasje?

Linda: Ja, ik heb eerst in het dorp rondgeneusd en ben uiteindelijk bij Meeuwis geslaagd. Erg fijn dat je in Meijel nagenoeg alles kunt krijgen.

Monique: Ja, zolang voldoende mensen dat blijven doen, blijft dat ook zo. Maar als we allemaal naar Panningen of de stad rennen of internet afstruinen voor de koopjes, bloedt straks ook Meijel een keer dood.

Linda: Is er volgende week niet weer een koopzondag met zo’n modeshow en zo?

Monique: Ja, dat klopt. Beleef het najaar. Ga je mee kijken?

Linda: Ja, gezellig. Peter en Frank, gaan jullie ook gezellig mee shoppen?

Peter: Uh nou, uh. Ik heb het heel erg druk.

Frank: Ja, druk met uh…

Peter: Ja, met jouw fiets.

Frank: En Peters PC.

Peter: En Frank moet nog wat ingewikkelde vraagstukken oplossen, hè Frank.

Frank: Uh ja, inderdaad?!

Peter: Je schoonmoeder!

Linda: Peter!

Peter: Grapje, dörske!

Monique: Nou, ik struin liever over het Struinpad, dan over internet. Alles wat ik daar bestel heeft de verkeerde maat, is van slechte kwaliteit of heeft eerst een dag achter de container liggen wachten.

Linda: Je hebt het nu toch niet over je verse boodschappen voor die vlaai die je vanmiddag gaat fiksen, hè Monique.

Monique: Nee, het fruit heb ik zelf geplukt in de zevende hemel.

Peter: En daar vraag je me niet mee naartoe?!

Monique: Ach jongen. De zevende hemel is daarachter in de Belgenhoek, je weet wel, waar we eens over het Struinpad gewandeld hebben toen we met die bruggetjes over de twee kanalen zijn gelopen. Je kunt daar een boeket bloemen plukken of een bakje fruit. En lekker koffie drinken met hun eigen gebakken vlaai. Ik ben er laatst dus naartoe gefietst, dat was wat handiger dan te voet met dat fruit.

Linda: Dat wil ik zien. Zullen we daar volgende week naartoe gaan, voordat de modeshow begint?

Monique: Wel te voet hè, anders wordt mijn PC niet gemaakt.

Linda: Huh? Oh ja, PC versus fiets! We zullen klusteam ‘Frank en Peter fiksen het beter’ maar met rust laten.

loader