‘Vanuit de zijbeuk’

week 38-2022: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Zorgen om de oogst, maar ook dank!

Laat ik één ding vooropstellen. Ik reken me absoluut niet tot de club van azijnpissers. Zuurpruimen, die bij alles en nog wat alleen maar negatieve kritiek uiten. Van mij hoor je eerder een ‘En toch’, dan een ‘Ja maar’. Proberen positief te blijven, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Ik vind het dan ook volslagen terecht, dat ons dorp de komende dagen weer het oogstdankfeest viert, al is de realiteit ook dat hier en wereldwijd delen van de oogst mislukt zijn. Ook vroeger lag het pad tussen zaaien en oogsten vaak bezaaid met zorgen. Zo kon een stevig onweer met veel wind, zomaar het hele perceel haver tegen de grond slaan, waardoor het nauwelijks of niet meer te oogsten was. En teveel of te weinig regen kon ook toen zomaar de aardappel- of bietenoogst halveren. Het bleef overigens telkens bij incidenten.
De laatste jaren zien we echter steeds meer duidelijke patronen ontstaan, die de oogsten wereldwijd blijvend bedreigen. Enkele voorbeelden:

  • Overstromingen als gevolg van heftige moessonregens hebben in Pakistan ook dit jaar weer miljoenen mensen in grote problemen gebracht.
  • In Afrika mislukken al enkele jaren op rij de oogsten door aanhoudende droogte.
  • Tornado’s nemen in aantal en sterkte toe en verwoesten hele dorpen en steden.
  • Op diverse plekken op aarde worden duizenden hectares bos, fruitplantages en natuurgebieden weggevaagd door branden als gevolg van de droogte.
  • Ook bij ons zorgt aanhoudende droogte en temperatuurstijging ervoor, dat gewassen verdrogen en de teler zijn oogst geheel of gedeeltelijk verloren ziet gaan. Door de daling van het grondwater wordt beregening bij ons een steeds groter probleem en dreigt zelfs de toekomstige drinkwatervoorziening in gevaar te kunnen brengen.
  • En dan de oorlog in Oekraïne. De Russische bezetter staat maar mondjesmaat toe, dat schepen met graan de Oekraïense havens verlaten. Daarmee zit de grootste graanschuur ter wereld voor een belangrijk deel ‘op slot’.
  • En diezelfde bezetter van Oekraïne heeft de gaskraan naar Europa dichtgedraaid, waardoor de energieprijzen naar een ongekende hoogte stijgen. Telers dreigen hun kassen niet meer te kunnen verwarmen en het stoken van de ovens van de bakkers om ons dagelijks brood te bakken dreigt een onbetaalbare zaak te worden.. De schappen in de supermarkten liggen weliswaar nog vol, al dreigt een steeds grotere groep mensen deze producten niet meer te kunnen kopen, vanwege de sterke stijging van de kosten van levensonderhoud.

En toch… En toch gloort er ook hoop! Steeds meer mensen en landen raken er van overtuigd, dat maatregelen genomen moeten worden om een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. En voor de korte termijn komt de regering nu gelukkig met een injectie van vele miljarden, die ervoor moeten zorgen, dat ook de ‘mensen aan de onderkant’ deze winter hun huis kunnen blijven verwarmen, eten kunnen kopen en de bakker brood kan blijven bakken. Maatregelen die er voor zorgen, dat – als het er écht op aankomt – SOLIDARITEIT géén holle frase wordt.
Ja en dan mogen we – ondanks onze zorgen – de komende dagen weer best ons oogstdankfeest met elkaar vieren in de voor deze gelegenheid weer prachtig versierde kathedraal van de Peel. Laten we er samen van genieten!

Mat

loader