‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 25 september 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Oogsttijd

Monique: Dit vind ik nou leuk. Oude telefoonpalen, die ze een nieuw leven ingeblazen hebben.

Linda: Waar zie je die?

Monique: Daarachter op de Peelweg.

Linda: Aah, daar staan ze. Is dit die plek waar ze ook oude volkswagens opknappen?

Monique: Ja, inderdaad. Geweldig, als je zoiets kunt.

Linda: Sjonge, er is al veel maïs gekneusd hierachter, niet?

Monique: Ja, er is al flink geoogst. Daarover gesproken. Ik vind het ook zo knap wat die Moniek Koopmans samen met alle anderen maakt voor het Oogstdankfeest. Prachtig.

Linda: Nou, daar wil ik zeker nog effe gaan kijken vandaag.

Monique: Ja, dat doen we. We gingen toch sowieso naar ‘Beleef het najaar’, toch?

Linda: Ja, inderdaad. Beetje rondneuzen, kopje koffie drinken.

Monique: En er zal ons vast iets aan de vingers blijven plakken. Is het niet in ‘de Straot’ dan wel bij de Rommelmarkt in d’n Binger.

Linda: Wijntje drinken, beetje borrelen.

Monique: Ik ben niet zo’n wijndrinker, maar voor de gezelligheid ga ik zeker mee!

Linda: Nou, ik kan een goed wijntje wel waarderen hoor.

Monique: Weet je, iedereen moet drinken wat ie wil. Maar ik vind dat er tegenwoordig zo’n ding van gemaakt wordt. Een gewone kop koffie drinken is er niet meer bij. Het moet al een Latte of Frappé zijn of van Starbucks of Tully’s zijn, want een goede cappuccino kan iedereen tegenwoordig thuis al maken in zijn koffiemachine, die een halve keuken in beslag neemt. Op de doorsnee verjaardag zitten mensen tegenwoordig met hun glas wijn te draaien alsof ze een volleerd wijnkenner zijn na een weekendje Elzas en zelfs als je in de kroeg een pils wilt bestellen, wordt je doodgegooid met een waslijst aan biersoorten – in het juiste glas, op je juiste temperatuur-. ‘Mensen, ut is bedoeld um óp te drinke, nie um óvver te praote!’ En als je dan kijkt naar de moeilijke blikken om er ‘sophisticated’ uit te zien wanneer het glas beoordeeld wordt, denk ik: ’volligus méj vinge ge ut nie te proeme’.

Linda: Ja, het loopt wel een beetje uit de hand met al die keuzes. Maar dat is overal zo. Wil je een brood bij Dikke Mik kopen of een pak macaroni bij de supermarkt, krijg je al keuzestress.

Monique: Ik denk dat het voor ons allemaal, maar vooral ook in het kader van duurzaamheid, veel beter zou zijn als we meer zouden teruggaan naar de eenvoud. Alleen spruitjes eten in de winter en aardbeien in de zomer. En wees eerlijk, de lekkerste koffie zet je met kokend water in een filter bovenop je koffiekan. Daar kan ik wel 5 ‘tassen koffie’ van op.

Linda: Effe van het zwarte naar het witte goud. Ik begreep dat er een thema bij het oogstdankfeest is.  Iets met wit.

Monique: Ja klopt: ’oogst, natuurlijk wit’.

Linda: Dus iets met asperges.

Monique: Denk het niet, dat seizoen is al geweest.

Linda: Ook heerlijk trouwens. Maar inderdaad juist extra lekker, omdat ze er niet het hele jaar zijn. Behalve uit de diepvries.

Monique: ‘jè, mer deh smakt nie’.

Linda: Ik krijg wel honger van dat geklets over eten. Zullen we bij Oppe Koffie een ‘gewone tas koffie met een kroezelke’ eten,  gaan we voor een Goejje glas wijn of een lekker bruuëdje bij de Heere?

Monique: Je Meijels-vocabulaire is al goed ontwikkeld, hoor ik. Maar als we hier de Bloemendaalseweg opgaan, zijn we zo ‘óppe Stoep’.

Linda: Doen we. En dan ‘vanmiddag van de Stoep nó de Straot’.

Monique: Jè, béjnao goe.

loader