‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 5 februari 2023

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Willemien: Heb je afgelopen weekend meegedaan met de Nationale Tuinvogel telling? Of ben je niet zo’n vroege vogel?

Marjo: De wat?

Willemien: Heb je in jouw tuin de vogels geteld?

Marjo: Ik ben niet gek! Volgens mij denk je dat ik ze zie vliegen.

Willemien: Nou, nou dat zeg ik niet. In Meijel hebben maar liefst 41 mensen vogels geteld.

Marjo: Van mij mogen ze, ieder vogeltje zingt zijn eigen lied. Hoeveel hebben ze er geteld in Meijel?

Willemien: 708 Vogels.

Marjo: Welke vogel was in de meerderheid?

Willemien: De huismus 148 stuks en 141 kauwen.

Marjo:  Zo, hebben zij ze alleen buiten geteld?

Willemien: Daar ga ik vanuit, anders was het aantal “husjmusse” veel groter geweest.

Marjo: Of de “husjmusse” waren verstoten door de vreemde vogels. De laatste tijd moet ik goed kijken, want ik zie verschillende mensen met veren op de kop.

Willemien: Je bedoelt personen met een steek en veren? Dat noem je een prins.

Marjo: Ja, ik kon even niet op het woord komen. Inderdaad bedoel ik een prins.  De prins van De Kéjsjeut die heet toch Musse met de achternaam?

Willemien: Nee, die heet Meusen. Prins Niek Meusen.

Marjo: Vind je niet dat ik vrij goed op de hoogte ben, deze keer?

Willemien: Ja, dat verbaast mij inderdaad. Er is ook een prinses bij De Kéjsjeut, weet je dat ook?

Marjo: Zeker weet ik dat, Prinses Britt, die komt uit een adelijke familie.

Willemien: In Meijel uit een adelijke familie?

Marjo: Yes, die heet met de achternaam de Keizer.

Willemien: Petje af voor jou deze week! Maar “suuppersjiek” dat De Kéjsjeut zo’n enthousiaste vereniging is. Daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Afgelopen dinsdag was er een bijeenkomst over de toekomst van de verenigingen in Meijel. Om vooral te luisteren naar de eigen jeugd want die hebben de toekomst.

Marjo: Goed dat dat wordt opgepakt, er moet leven in de brouwerij komen. Want met alleen “husjmusse” komen we er niet. Ik hoop wel dat ze het dan ook uit gaan voeren wat besproken is en niet dat het over een tijdje weer wijzigt.

Willemien: Positief zijn. Maar je hebt wel een beetje gelijk. Vaak wordt er iets bedacht en dan verandert het weer.

Marjo: Dat bedoel ik, maar het kan ook goed uitpakken.

Willemien: Zeker, zo las ik, dat vanaf januari de koffiepads en theezakjes compleet bij het

gft mogen.

Marjo: Eindelijk, wat zal mijn schoonvader veel tijd over houden.

Willemien: Leg mij dat eens uit.

Marjo: Die houdt het afval perfect gescheiden, dus alles uit elkaar gehaald. Het label van de thee gaat met het oud papier mee en het nietje naar het oud ijzer.

Willemien: Nu snap ik waarom je hem een vreemde vogel vindt. Zullen we hier bij D’n Binger naar binnen gaan? Kun je wat vreemde vogels spotten.

Marjo: Nee, Willemien, ik heb straks je straks al gevraagd of je denkt dat ik ze zie vliegen!

 

loader