‘Vanuit de zijbeuk’

week 05-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Foto album herinnering

Iemand voor me bij de kassa van de supermarkt, legt de producten op de lopende band. En zet het ‘verdeelbalkje’ achter het laatste product. Ik zet het pak halfvolle melk, daarachter. En verder niets, dan alleen ook weer een verdeelbalkje. Niet hetzelfde, maar een ander.

Een kassamedewerker begint met het zoeken naar de ‘bar-code’. En haalt het product over de ‘scanner’. En kijkt niet op van het kassaschermpje, of dat het juiste bedrag op het scherm verschijnt.

Aan het einde van de lopende band, stapelen gescande boodschappen zich op. En ik zie een zak chips, langzaam in elkaar gedrukt worden. Ik kijk naar de andere kassa’s, rechts en links van mij. “Spaart u zegeltjes? Wilt u ‘pinnen’? Wilt u, de bon?” Om vervolgens het antwoord, bijna niet af te wachten.

Mijn gedachten zijn intussen bij ‘andere zaken des levens’. En ik staar in de ruimte. Hoor vele geluiden. En “pinnen? Ja, graag”.

Met mijn contant betaalde pak melk, loop ik naar de uitgang. En kom een bekende tegen.

Bij de oranje supermarkt. Aan, het: Alexanderplein. Die niets zegt, maar met een vriendelijke hoofdknikje naar de mandjes loopt. Niet bijzonders te vertellen, zeker.

De prullenbakken en de sorteercontainers voor de lege, soms nog halfvolle drankflessen, zijn vol. En er staat van alles en nog wat buiten deze ondergrondse verzamelaars. Niemand kijkt er van op, of naar om.

Enkele huizen verder ga ik langs de kerk, automatisch rechtsaf. Langs geparkeerde auto’s. Huizen met hun opritten, de garages en voortuinen. Het eerste huis na de “Groepsaccommodatie Peel en Maas” daar mag ik wonen, maar dat terzijde.

Deze dagdagelijkse bezigheid is nu, een herinnering. Het zou zo, een gedenkfoto kunnen krijgen. In het mooie verzamelalbum die is gemaakt door Heemkundevereniging Medelo. Samen met de andere, gele, Supermarkt aan de Kerkstraat.

Roger

 

loader