‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 26 februari 2023

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Duurzaam

Monique: Vind jij jezelf duurzaam, Linda?

Frank: Wel duur! Telt dat ook?

Linda: Begin je nu alweer? Er werd jou niks gevraagd. En ik heb het je gisteren nog uitgelegd. Duurzaam is nu eenmaal vaak ook duur, maar je doet er ook langer mee. Het gaat erom dat je een kleinere ‘footprint’ achterlaat.

Peter: Ik wandel nu al een heel tijdje achter je en ik wil je niet beledigen, maar je ‘footprint’ is er niet kleiner op geworden, Linda.

Monique: Dat bedoelt ze toch niet, Peter. Je ‘footprint’ betekent dat je, zeg maar, ook kromme komkommers koopt.

Peter: Huh?

Frank: De ecologische voetafdruk is een concept, dat weergeeft hoeveel vruchtbare land- en wateroppervlakte iemand nodig heeft, om de goederen die nodig zijn om te voorzien in levensonderhoud te produceren en het afval dat er bij hoort te verwerken.

Monique: Ja dat, dankjewel Frank.

Linda: Maar vanwaar je vraag, Monique?

Monique: Nou, we hebben inmiddels de hele ‘optochtroute’ van vorige week gelopen en ik ben praktisch geen enkel snoepje, serpentine of confetti tegengekomen. Andere jaren konden we gewoon het ‘kruimelspoor’ volgen.

Linda: Dan zal Klein Duimpje dit jaar wat zuiniger gestrooid hebben, denk je niet?

Monique: Nou, ik zag ‘duurzaamheid’ dit jaar wel als rode draad van de vastelaovend. Bij de sleuteloverdracht hadden ze al duurzame plannen. In de optocht won het Zonnedöpke met een grote vuilniswagen die alles schoonhield en ook de Kieveloeët riep op om alleen biologisch afbreekbare confetti te strooien.

Peter: Ik voelde me woensdag ook ‘biologisch afgebroken’, telt dat ook?

 

Linda: Voor mij hoeven ze niet recht te zijn.

Frank: Wat zeg je nu weer, Linda?

Monique: Ja, ik snap je wel. Ze smaken precies hetzelfde. En toch worden de rechte er als eerste uitgekozen. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

Peter: Komkommers Frank, komkommers!

Linda: Nu worden de kromme eruit geselecteerd en ergens doorheen gedraaid of linea recta naar de voedselbank gedaan.

Monique: Linea recta inderdaad! Er is eens een pilot gedaan waar je kon kiezen uit dure rechte en goedkope kromme. Mensen associëren krom met ‘niet goed’. Maar dat kun je ze niet kwalijk nemen. Dat is natuurlijk menselijk of dierlijk gedrag. Een ander onderzoek heeft uitgewezen dat ‘aantrekkelijkheid’ wat natuurlijk heel abstract is, afhankelijk is van symmetrie. Hoe symmetrischer iemands gelaat, hoe aantrekkelijker deze persoon gevonden wordt. Het vrouwtje schijnt zo in te schatten hoe groot de kans is op perfecte nakomelingen.

Peter: Hoor je dat Frank? Je vrouwtje heeft je gelaat vergeleken met een komkommer en je bent als winnaar uit de bus gekomen.

Frank: Nou, gelukkig maar. Denk ik.

Peter: Maar Monique, hoe zit het dan met bananen? Die moeten toch juist krom zijn.

Monique: Weet ik veel, ik ben geen groenteman.

Linda: Zeg, als we zo dadelijk weer bij d’n Binger zijn, blijven we daar dan voor de deur liggen, voor tickets, net als vroeger?

Monique: Hihi, ja inderdaad. Vroeger als we naar een concert wilden of zelfs naar de Bonte Aovend, stonden we urenlang voor de deur om tickets te bemachtigen. Nu zetten we Frank achter zijn laptop om ze digitaal te scoren.

Frank:  Waarvoor heb je tickets nodig? N.E.M.D.J.E.?

Peter: Un hemdje?

Frank: De afkorting voor: Nòch énne mi de jas èn, het nieuwe W.M.G.O.I.

Peter: Goi?

Monique: Je weet wel, van de harmonie. Wor Méél gröts óp is. Maar dan de nieuwe versie. Ge-wel-dig, wat is dat telkens een feestje! Is de kaartverkoop al gestart dan?

Linda: Nee, dat komt nog. Maar vanaf morgen start wel de kaartverkoop van Ik ben Alexander. I.B.A. zal ik maar zeggen, hè Frank!

Monique: Bij d’n Binger?

Linda: Nee, gewoon online. Maar ze hebben ook een paar data voor fysieke verkoop.

Monique: Oh, dus we kunnen onze slaapzak gewoon op zolder laten liggen, tussen de mottenballen.

Peter: ‘Lit mèr óp, anders WMGOI ik òw mih òw NEMDJE in de slaopzak tussen de mottenballen, ie-bah!

Frank: Dat kan dus echt niet meer, wat je nu zegt Peter!

Linda: Niet zo preuts doen, Frank, het is maar een grapje.

Frank: De mottenballen, Linda! Dat zijn reuzen-voetafdrukken! Motten-weg geurblokjes moet Peter hebben. Ze zijn 100% plantaardig, waarbij de werking ook berust op etherische oliën. Ze bevatten zelfs echte kamfer uit kamferhout en rozemarijn, echter in een lage veilige concentratie.

Monique: Ja ja. Hoe dan ook, wij ‘motten-weg’, tot volgende week.

loader