‘Vanuit de zijbeuk’

week 08-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

‘Vette dinsdag’

Dinsdagavond, was de laatste dag van de Carnaval 2023. Deze dag wordt ook wel, Vaste(n)aovend genoemd. Omdat vanaf middernacht, de 40-daagse Vastentijd officieel begonnen is.

Het woord Carnaval komt –althans volgens 1 theorie- uit het Latijnse ‘carne’ (vlees) en ‘vale’ (vaarwel).

Op ‘Vette’ Dinsdag –een andere, gebruikelijke naam- worden traditiegetrouw voedzame maaltijden bereid uit de voorraadkast. En wat kan er goed gemaakt worden met eieren, boter en melk? Pannenkoeken! Elk ingrediënt staat ook nog eens voor iets religieus, richting Pasen: meel voor levensonderhoud, ei voor creatie, melk voor puurheid en zout voor heilzaamheid.

Op verschillende plekken in de wereld, worden dan ook Pannenkoeken gebakken op deze dag. Pancake Tuesday, Shrove Tuesday, Mardi Gras of Vette Dinsdag wordt deze dag wel genoemd.

Wereldwijd, zijn er veel soorten pannenkoeken. De Amerikaanse pancakes zijn dikker, de Franse crêpes dunner, de Oostenrijkse Kaiserschmarrn zijn gebroken en luchtig. Japanse Okonomiyaki, zijn hartig. Russische blini’s, zijn klein en hartig.

Het eerste pannenkoekenrecept uit een kookboek, komt uit de 15e eeuw. Maar de Romeinen en Grieken zullen toch zeker ook wel al, van pannenkoeken hebben genoten?!

Daarnaast is er ook nog, een Nationale Pannenkoekdag (dit wordt met het woord, van 1 koek geschreven). In het leven geroepen door een pannenfabrikant, en een pannenkoekmixfabrikant. Deze nationale dag, is in maart. En in het leven geroepen, om aandacht voor vereenzamende ouderen.  Al 16 jaar, op een vrijdag in maart. In 2023, op 17 maart. Het eerste jaar deden er 60 scholen mee; dit jaar meer dan 1000!

De vrijdag, voor Halfvasten dus.

Roger

loader