‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 13 augustus 2023

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’! 

Aan de kook

Monique: Wat ben ik blij als de vakantieperiode weer voorbij is en iedereen weer zijn eigen bezigheden heeft. School, werk, de sportclub…

Linda: Nou, er zijn er anders genoeg voor wie de vakantie nu voorbij is, zonder dat ze zomergevoel gehad hebben. En nu begint het weer pas mooi te worden.

Monique: Ja oké, dat is ook zielig. Maar ik ben altijd weer blij als het gewone ritme weer terug is en dat ik soms thuis ‘ut riek vur méj allieën héb’.

Linda: Zitten ze te dicht op je huid dan?

Monique: Nou, vraag ik Peter nadat ie de containers aan de weg heeft gezet, waarom hij de brievenbus aan de weg niet ook meteen leeg heeft gemaakt, zeg ie: ’ja Hallo!’ Ik zeg:’ nee, geen Hallo’. Vindt hij dat ik zeur over zijn gezeur, terwijl hij niet zeurt. Snap jij het nog?

Linda: Nee.

Monique: Ik bedoel ‘niet de Hallo’. Die komt a niet op maandag, b wordt in onze straat al maanden niet meer gebracht en c wordt binnenkort nergens meer gebracht, want het stopt.

Linda: Ja hallo, echt waar?

Monique: Ja jammer hè. ‘Ut Mééls krèntje’ werd al erg gemist en nu houdt ook het laatste alternatief op. Ik snap het wel, om uit de kosten te komen heb je veel adverteerders nodig en met teveel advertenties wordt er steeds minder gelezen.  Maar voor de generatie die geen digitaal nieuws ontvangt is het wel lastig, om nog enigszins op de hoogte te blijven van wat er in de omgeving gebeurt.

Linda: Tja, we moeten allemaal mee met moderne ontwikkelingen, graag of niet. Heb jij al zo’n codewoord met je kinderen?

Monique: Codewoord?

Linda: Nou, de ontwikkelingen zijn nu zo ver, dat met a.i. de stem van je kind nagebootst kan worden. Dan is het alsof ze je bellen vanuit hun vakantie adres, om wat geld te storten bijvoorbeeld. Terwijl het jouw bloedje niet is.

Monique: Ai, wat akelig.

Linda: Nee, a.i. Dat is artificial intelligence. Heeft Frank me laatst haarfijn uitgelegd hoe dat werkt.

Monique: Misschien kan Frank zijn ‘intelligence’ dan ook voor me aanspannen om mij mijn oven uit te leggen.

Linda: Is die stuk dan? Je weet, dat hij twee linkerhanden heeft, hè. Dat kan Peter dan beter voor je doen, in plaats van naar de brievenbus lopen.

Monique: Nee, hij is niet stuk. Maar ik had er ruzie mee.

Linda: Met Peter? Ja, dan wordt het tijd dat jullie weer allebei aan het werk gaan.

Monique: Nee niet met Peter. Ruzie met de dingen! Je weet wel, de wet van Murphy. Ik had zo’n dag dat ik alles uit mijn handen liet vallen, ik drie keer nat geregend was, de gehaktballen had laten aanbakken en toen ik dan maar gauw wat vissticks in de oven wilde schuiven, sloegen de stoppen door.

Linda: Ook dat nog! Is Peter ook handig met elektra of niet?

Monique: Nee, míjn stoppen. Mijn E.Q. raakte aan de kook. Mijn emotionele intelligentie rees de pan uit. Staat er op dat pakje, dat de bakplaat in het midden van de oven moet.

Linda: Ja lieve schat, dát kan het probleem toch niet zijn geweest, wel?

Monique: Oh jawel. Mijn oven, en niet alleen de mijne, heeft 4 standen om de bakplaat in te schuiven. Ja, Hallo! Wat is dan de middelste?

Linda: Dat zal zo’n vaart niet lopen, wel?! Dan pak je toch de tweede of derde.

Monique: Het gaat om het principe, Linda.

Linda: En toen?

Monique: Ik heb het op een brullen gezet. Ik werd natuurlijk totaal niet begrepen, maar dat deed er ook even niet toe. Ik was het daarna wel kwijt. En weet je?

Linda: Nee.

Monique:  Toen heeft Peter Nakal gebeld en zijn we lekker uiteten gegaan.

Linda: Nou, dat mag ook in de krant. Jij en Peter uiteten!

Monique: Ja, maar niet in de Hallo.

loader