‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 27 maart 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  


Druk

Monique: En, hoe is het met jou? Eén weekje wandelen overgeslagen en ik heb al het idee dat ik niet meer op de hoogte ben.

Linda: Druk is het. Ik heb het echt super druk.

Monique: Met welk project ben je nu begonnen, dan?

Linda: Oh nee, geen projecten. Gewoon alles. Ik moet nu weer op kantoor werken, afgelopen weekend moesten we met mijn schoonmoeder uit eten omdat ze vorig jaar 75 is geworden. Volgende week moeten we nog naar een uitstelbruiloft, dus deze week nog ergens een gaatje vinden om te shoppen, want ik moet nog wat nieuws hebben. De jeugd moet weer fulltime naar school, dus ’s morgens op tijd eruit, dan moeten de boterhammen weer gesmeerd worden, de fietsenbanden opgepompt en de gel in het haar. Och, je weet wel.

Monique: Oh, je moet wel erg veel inderdaad. En krijg je het allemaal een beetje spits?

Linda: Jawel, effe prioriteiten stellen, maar komt goed. En jij?

Monique: Ik? Met mij gaat het prima. Ik mag weer van alles. Naar het werk, lekker een keertje uiteten en binnenkort mogen we eindelijk naar dat concert wat al 2 jaar uitgesteld werd. Ik heb wel zin om binnenkort eens wat rond te snuffelen in wat winkels en dan lekker een kopje koffie te drinken. En hoe fijn is het, dat je dan ook nog ergens kunt plassen! Sjonge, ik was het al weer bijna vergeten, maar dat was wel onhandig in Coronatijd.

Linda: Maar dan heb jij het toch ook een stuk drukker dan eerst?!

Monique: Ja, lekker hè! Ik moest wel effe wennen aan het oude tempo, hoor. Wij waren met ons gezin ook wel een beetje ingekakt. Maar ik vind niks zo fijn als wanneer alles volgens het ritme lekker loopt. Ieder doet zijn ding, je hebt elkaar na je dag weer wat te vertellen en als de kinderen op de fiets zitten, heb ik even lekker het rijk alleen. Heerlijk!

Linda: Hoe gaat het nog met je kinderen?

Monique: Nou, we zitten volop in de oriëntatiefase. Wat wil ik later worden, op welke school ga ik dat doen, dat soort dingen.

Linda: Hé kijk daar! Een kangoeroe met een kleintje in haar buidel.

Monique: Och wat lief. Effe een foto knippen.

Linda: Die hoeft zich niet af te vragen wat ie later wil gaan worden.

Monique: Groot!

Linda: Ja, inderdaad. Wat een leven, in zo’n zakje hangen, lekker dicht tegen je mama aan.

Monique: Soms mis ik dat wel. Eens lekker knuffelen met mijn kindje. Maar qua grootte ben ik nu haast het kindje.

Linda: Ik wil je wel effe knuffelen hoor. Het mag weer!

Monique: Ach jij, gek ding.

Linda: Nee hoor. Sommige Coronadingetjes mogen we er van mij inhouden, zoals al dat aanraken en kussen met wildvreemden. Voor mij hoeft het niet.

Monique: En jij?

Linda: Huh, wat ik?

Monique: Wat wil jij later worden?

Linda: Haha, dat heeft me al 20 jaar niemand meer gevraagd!

Monique: Hihi. Op mijn werk, toen er een collega vertrok, hadden we een ‘vriendenboekje’ voor haar gemaakt, waarin we allemaal wat hadden geschreven. Eén persoon schreef bij ‘wat ik later wil worden’: uitgestrooid!

Linda: Zo, wel een beetje grof niet?!

Monique: Ach, ik vond het wel humor. Trouwens, het is helemaal niet fout om het daar met je geliefden op tijd eens over te hebben. Wat je dan wil en zo.

Linda: Hmmm, beetje ongemakkelijk wel.

Monique: Ja klopt, maar het wordt er niet makkelijker op, als je lang wacht. En als je te lang hebt gewacht, weet je niet wat iemands wens was. Dat is toch ook lastig. Mijn geliefden weten wat ik wil. En vooral, met welke muziek! Ik zou me omdraaien als er Jantje Smit of zo gedraaid zou worden.

Linda: Goh, dus je hebt het al helemaal uitgedacht. Ik heb me er eigenlijk nog nooit mee bezig gehouden.

Monique: Toch eens doen. Straks ben je zo druk geweest met alles wat je MOET in je leven, dat je ineens aan de andere kant staat. Misschien eens proberen wat meer te genieten van wat je MAG. En inderdaad het ook eens hebben over later. Het geeft ook wel rust, als je weet dat dat allemaal al bedacht is. En weet je, je kunt altijd nog van mening veranderen, toch!

Linda: Je hebt gelijk. Nu we het daar over hebben…. Ik zou wel in de natuur uitgestrooid willen worden. Op een mooi plekje. Als hier bijvoorbeeld. Mooi, aan zo’n bosrand, de verte in turend. Dat heeft wel wat.

Monique: Ja, mooi is het hier hè.

Linda: Hé, waar gaan we deze week eigenlijk koffie drinken? Bij de Siem?

Monique: Oh, goed idee, dan lopen we nog een stukje langs het kanaal. Dat is in deze tijd van het jaar ook erg mooi.

Linda: Ja hè. Je kunt echt zien dat de lente begonnen is. Kleine kangoeroes,  bloesems, het groen springt uit, heerlijk!

 

>>> intussen

Henk: Heeft het Oranjehotel, nou al weer hun naam veranderd??

Jan: Hoezo?

Henk: Nou, ik zag net buiten, bij hun reclamebord boven deze glazen serre staan:  .. EJJE.

Jan: O, ik denk dat er dan 2 letters ongelukkig  er  Afge- GO- a   zijn…

Henk: Of zou het te maken hebben, met “Half-vasten” ?

Jan: Als ze de portie kaasblokjes, die we in de vastentijd bewust nemen in plaats van de bitterballen, maar niet halveren…

Alwie: Ik las in het nieuws dat er problemen komen, voor het maken van mosterd. Hangen wij, met de kaas, én met de bitterballen !

Harrie: Friet , op zondagavond halen, wordt ook duurder. En ik ben bang voor de graanprijs. Dan zal de prijs van ons pilske ook wel stijgen… En Omhoog  GO..

Henk: O, daarom hebben ze misschien die 2 letters eraf gehaald !!

Jan:  EH.. JE kan wel eens gelijk hebben.

Henk: Steeds meer Melkveehouders in, en rondom Meijel, stoppen er trouwens mee door de huidige omstandigheden.

Jan: Alles goed en wel, als we maar niet afhankelijk worden van Rusland voor de melk.

Henk: In de krant las ik over de mogelijkheden van: Moedermelk…

Alwie: Plus-punt daarbij, vind ik de verpakking…

Harrie: Min-punt is, dat als de inhoud op is, het met de verpakking ook is gedaan…

Jan: Ik wil trouwens oppe tijd thuis zijn zou. Vanwege Halfvasten, is om 13.30 uur op L1 TV de zevende Einzelgängeroptocht. Die komt dit jaar, vanuit het zuidlimburgse Klimmen. Waar over 2 zondagen, de Amstel Gold Race wordt gereden. Ook iets, waar ik naar uitkijk.

Henk: Ik denk dat ze dan voor deze editie beter een andere biernaam kunnen kiezen. In 2022 wordt die gereden op  “ Palm” -zondag…

Harrie: Op de weblog van de parochie las ik, dat Thijs Engels namens Meijel meedoet.

Alwie: Ja, ik sprak hem nog. Ik zei: als de Optocht in Klimmen is, moet je ook maar op de uitslagenlijst een plekje hoger klimmen dit jaar 2022.

Harrie: En wat zei, onze Thijs?

Alwie: Ik wil alle plekken innemen. Maar niet, de twééde!  Dan liever, lager.

Harrie: Typisch de mentaliteit, van een echte Einzelgänger…

 

loader