‘Sóndese koost’ i.p.v. ‘Nao de Hòmmis’

Sóndese koost van zondag 20 februari 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!

Willemien: heb je  de krant van de Kieveloeët  al gelezen? Ik vind het knap dat de krant zo vol staat zonder dat er een prins is. Mooi om te lezen hoe de oud prinsen hun prinsenjaar hebben beleefd.

Marjo: ik merk wel dat ik jaren niet in Meijel heb gewoond. Ik moet wennen aan het Mééls lezen. Ik ben er gisteravond aan begonnen en heb hem nog niet uit.

Willemien: dan brengt hij zijn geld op. Als je het niet kunt lezen dan kun je nog altijd de app Pròt mèr Mééls er bij pakken .

Marjo: Ik zag wel dat jouw John niet als génne prins is voorgedragen.

Willemien: Gelukkig niet, want dat is mijn prins! Zag dat er 3 dörskes als gènne prins zijn voor gedragen. Mooi dat de vrouwen in beeld komen.

===

Willemien: kijk je naar het programma: Eine van Os?

Marjo: Wel eens van gehoord. Maar heb toen niet goed geluisterd, wat het precies is.

Willemien: Daar zijn de deelnemers verkleed en zingen ze een carnavals lied. En ze zijn  onherkenbaar en moet de jury raden wie het is.

Marjo: dat jij daar naar kijkt!  Dat is toch een Heldes programma aan de titel te horen?

Willemien: Dat komt op  omroep P&M en moet de titel wel Heldes zijn. Want Ènne van Óns dat begrijpen de meeste mensen  uit Peel en Maas niet.

Marjo: en wie doet er zo al aan mee?

Willemien:  prominenten dorpsfiguren uit Peel en Maas

Marjo: is er al ‘ne  Méélse bij geweest?

Willemien: Ja 2 weken geleden was Erwin van de Beuken er bij.

Marjo:  die kan wel zingen en dansen. Deed hij het goed?

Willemien: Ja zeker er waren er bij die het veel slechter deden

===

Willemien: lang geleden dat ik blij werd van de Corona persconferentie . We mogen weer los!!

Marjo: gelukkig wel

Willemien: ga je carnaval  vieren?

Marjo: ik weet het niet, al die drukte. Moet ik aan wennen.

Willemien: ik ga vieren met mijn prins. Heb er zin in, even lekker utj min daak gaan.

Marjo: moet je dan eerst testen?

Willemien: nee, gelukkig niet was wel eerst de bedoeling. Daar  in Den Haag snappen ze er niets van die weten niet wat carnaval vieren in Limburg is. Die minister Kuipers moet maar eens naar Méél komen met die Dolle dagen.

Marjo: ik had eerst mijn twijfels over die minister Kuipers. Maar dat heb ik bij gesteld

Willemien: dat heb ik het zelfde. Zijn we het daar over eens. Hij ziet er gelukkig eindelijk  de ernst van in dat wij carnaval willen vieren

===

Marjo: Ik heb eigenlijk wel dorst van dat wandelen en buurten

Willemien: ik ook, we  zijn bijna bij de Goejje, daar zullen we eens een goe:j  tas koffie gaan drinken

 

>>>>>>Intussen, in het café :

Jan: Vriendelijke vrouwennaam: ‘Eunice’. Maar deze storm, heeft in Meijel toch flink “huis gehouden”

Henk: Ja helaas ook, op het kerkhof. En de vlaggenmast voor de kerk is omgewaaid…

Jan:  Hopelijk is er minstens voor het OLS weer een nieuwe.

Henk: Ja, voor volgende week bij de Vastelaovesmis die om 18.30 uur doorgaat, zal wel te vroeg zijn.

Gelukkig is er een mast, bij het Kievelmenneke. Meteen na de H. Mis wordt daar ‘de vlag gehesen’.

Jan: Misschien dat de lokale politici, die nu geen Sleuteloverdracht hebben, vóór de Gemeenteraadsverkiezingen nog willen toezeggen er wat aan te gaan doen.  Zodat op de 11de van de 11de en andere dag ‘de vlag weer in Top is’.

Henk: En anders is er Mark van Rooij ook nog. Die ook steeds zorgt, dat de vlaggenmast van de Kieveloeët wordt geplaatst.

Jan: Nou, in de rol van brandweerman heeft Mark de huidige mast juist voor de veiligheid omgezaagd…

===

Henk:  Over ‘rol’ gesproken: ik las dat Statenlid Teun Heldens van de VVD vrijdag naar eigen zeggen een ‘luchtige’ vraag had aan de nieuwe Gouveurneur Emile Roemer. Het spreken van een gebed in de vorm van een overweging, is in de ogen van de liberaal niet meer van deze tijd.

Jan: Las ik ook. Dat ‘gebed’ valt toch wel mee, is toch vrij ‘luchtig’ en algemeen?  “Aan het begin van deze vergadering waarin wij samenkomen om de belangen van de provincie Limburg en haar inwoners te dienen, spreken wij de hoop uit dat onze arbeid vrucht zal dragen. Mogen wij kracht en inspiratie putten, uit onze geloofs- óf levensovertuiging. Met juiste waardering voor elkaars mening” zo luidt dat.

Henk: Ben ik eens benieuwd, of Gemeenteraadslid Teun Heldens dan komende zaterdag naar de Vastelaovesmis komt. Waarbij met een gebed, deze dagen worden geopend. Voorafgaand aan het vlag hijsen…

Jan: De parochie zelf, neemt overigens deze mening ‘luchtigjes’ op…

Henk: Hoe bedoel je?

Jan: De kerk is op 16 maart, twee weken na Aswoensdag, Stemlocatie. Dan kiezen de Meijelse mensen echt zelf wel, wat ze van alles vinden…

loader