‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Verleden – heden – toekomst


De derde week van september – rond Prinsjesdag dus– mogen we toch wel de week van het grote ‘vooruitblikken’ noemen. De koning komt er zelfs aan te pas. Vanuit de Ridderzaal laat hij zijn volk weten, welk zoet en zuur ons te wachten staan. Jammer voor hem dat hij die dag steeds minder nieuws te vertellen heeft. Bleef vroeger de inhoud van de Troonrede tot op het laatste moment geheim, hoe anders is dat in de huidige tijd. Dagen van te voren ligt de informatie al op straat. In de kranten, die het nieuws brachten, is intussen letterlijk de vis al verpakt…
De laatste week van december – zo tussen Kerst en Nieuwjaar – is de periode van het grote ‘terugblikken’. Hoe kijken we terug op het achterliggende jaar? Vele uren televisie en vele krantenpagina’s worden ermee gevuld. Er is nauwelijks een onderwerp, dat onbesproken blijft. Op Oudejaarsavond spoelen we dit oude nieuws weer weg met een royale slok en een oliebol.
Tja, en dan – vooral in de eerste week van januari – is het de beurt aan de voorspellers: paragnosten; helderzienden, hand- en kaartlezers en wat dies meer zij voorspellen ons de toekomst. Ik zet een paar ‘belangwekkende uitspraken’ van enkelen van hen op een rijtje. Het is heus niet niks wat ze u en mij te melden hebben. Eentje geeft zelfs aan de spreekbuis tussen hemel en aarde te zijn. Tussen neus en onderlip meldt hij ook nog, dat hij ieder van ons inzicht kan bieden in ons leven na de dood. Een ander laat weten dat geen vraag haar te gek is! Tarieven op aanvraag…
Maar sommigen getuigen toch ook wel over grote zelfkennis te beschikken.
• De burger wordt in een chronische chaos gestort van halve waarheden en hele leugens.
• We zitten in een tijdperk, dat liegen en bedriegen tot de hoogste kunstvorm is verheven, waarin nepnieuws de waarheid is en de waarheid nepnieuws.
Nog een grappige? Vooruit dan. “Wilders krijgt Rutte in 2018 óp de kast met de opmerking dat hij eindelijk eens úit de kast moet komen!
Is er dan niets positiefs te melden? Ja zeker. Eentje van mezelf: Met een beetje geluk wordt het vanzelf ook weer 2019!
Mat

loader