‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Namen

De woorden van Shakespeare ‘What‘s in a name’, is een gevleugelde uitdrukking geworden. En inderdaad: aan een naam moet niet teveel betekenis worden toegekend.
Zo nu en dan kom je echter ook heel bijzondere namen tegen. Bijvoorbeeld namen die toevallig heel sterk verwijzen naar het beroep van iemand. Of de namen van echtelieden, die toch wel tot een heel bijzondere verbintenis leiden. Wat dit laatste betreft, komt een ‘beroemd’ voorbeeld uit eigen streek: uit Sevenum. Hier trouwde op enigerlei moment de boerendochter Mien Jeuken met haar grote liefde Lei Billekens. En vanaf dat moment ging ‘onze Mien’ officieel door het leven als
Mien Billekens – Jeuken…
Op internet kom je hele sites tegen van mensen, die dit soort verbindingen leggen. Verbindingen met namen, die in ons land écht voorkomen. Er zijn meer vrouwen, die in een vergelijkbaar huwelijksschuitje terecht zijn gekomen als ‘onze Mien uit Sevenum’. Wat denkt u bijvoorbeeld van mevrouw Hennie Spekken – Bonen;
Truus Appel – Stroop of Jeanne Blaas – Kaak ?
Er gaan ook mannen door het leven, van wie je denkt, dat hun ouders een grapje hebben uitgehaald. Zoals met Sam Bal; Wil Helmes; Chris Mus en mijnheer W.C. Pot.
Er zijn ook beroepen, die op een wonderlijke manier samenvallen met iemands naam. Hier gaan we:

Bankier                        >>>>>           Kleingeld.
Hardloper                   >>>>>            Wil Sneller
Vishandelaar             >>>>>           Snoek
Luitenant                    >>>>>            Oorlog
Professor                    >>>>>            Desimpele
Hoveniersbedrijf      >>>>>           Grasmayer
Bedrijfsarts                >>>>>           van Ongevalle
Schoenmaker             >>>>>           Halfwerk

En we sluiten af met onze Belgische vrienden kapelaan van ’t Geloof en pastoor           Amen!
Vergeet u deze column na lezing maar weer direct. Ik beloof u voor de volgende keer weer een iets serieuzer verhaaltje.

Mat

 

loader