‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Zomertip

Mijn dagritme werd vele jaren bepaald door de – vaak overvolle – agenda. Na mijn pensionering en onze terugkeer in Meijel bepaalt die agenda steeds minder dat ritme en daarmee mijn leven. Nu zijn het veel meer ‘de kleine dingen die het doen’, zoals het duo Saskia en Serge begin jaren zeventig zong. Natuurlijk horen daar de ongemakjes bij, die kunnen opspelen, maar daar staat genieten tegenover! Zoals in de winter een mooi sneeuwlandschap bij ’t kanaal of in de zomer de ondergaande zon boven de Peel. Maar ook een onverwacht bosje bloemen uit eigen tuin van een oud-collega of een avond met goede vrienden.
En natuurlijk onze fietstochten. Bijvoorbeeld op een vroege zondagmorgen, als het leven nog op gang moet komen. In zo’n eerste uur, waarin je nog geen autogeluiden hoort, er nog nauwelijks een fietser onderweg is en hooguit een vroege trimmer ons pad kruist. En op elke route hebben we intussen wel onze favoriete stekjes, om even af te stappen en van het uitzicht en de rust te genieten.
Zoals langs onze ‘Mooder Maas route’. Bij Neer op een bankje een paar honderd meter voorbij café ‘de Veerman’ richting Kessel. Een paar vroege sportvissers dobberend in een bootje op het water; in de verte veel groen en daar bovenuit een paar kerktorens.
Dan een eind verderop, achter Kessel. Ook hier vanaf een bankje: de Maas op de voorgrond met op de oever nogal wat watervogels. Aan de overzijde in de weilanden een groep van zeker zo’n veertig grazende paarden. Een plaatje!
Maar met stip op nummer 1 staat voor ons een plekje aan de overkant van de Maas: het kademuurtje bij de Asseltse Plassen. Op de voorgrond wat plezierbootjes, waarop nog geen leven te bekennen is. In het kleine natuurgebied rechts ‘wilde Konink paarden en Galoway runderen, vreedzaam samen grazend. Het zijn hooguit wat snaterende eenden, die de vroege zondagsrust kunnen ‘verstoren’. Kijken we achterom, dan zien we het (nog) verlaten terras van ’t Maascafé met schuin daarachter het prachtige Rozenkerkje van Asselt. Misschien aan aardige combinatie voor de liefhebbers. Elke zondag wordt in dat kerkje om 10.00 uur de Hoogmis opgedragen. En aansluitend kunt u na afloop in ‘t Maascafé ‘nao de Hòmmis’…
En voor het ware peelgeluk bevelen we aan, om zo’n zomerse fietstocht af te sluiten met een lekkere ‘tas’ koffie of een koel drankje op een van de Méélse terrasjes. ‘Wa is ut dan toch sjon, um unne Méélse te zín!’

Mat

 

loader