‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Verbroedering? Verzustering!

Ik kan uit eigen ervaring spreken, als ik zeg, dat over het algemeen de binding tussen mensen in een dorp een stuk sterker is dan in de stad. In een dorp groet men elkaar eerder, maakt vaker een praatje met deze en gene en men is, zowel in goede als slechte tijden, meer betrokken op elkaar. Is de onderlinge samenhang in ’n stad vaak vrij klein, in een dorpsgemeenschap zie je een veelheid aan dwarsverbanden. Vastelaovend is voor mij zo’n feest, waarbij die binding en betrokkenheid op elkaar in een dorp als het onze, mooi tot hun recht komen. Sinds de avond van 13 juli kennen we daarvan nu, een overtreffende trap in Méél. We hadden die zaterdagavond en de daarop volgende dagen allemaal de mond vol over het OLS en ‘de Grúún’. Ons hele dorp liep die avond uit om ‘onze helden’ welkom te heten. Van ’t kleine ‘grut’ van een jaar of vier tot senioren achter hun rollator of op hun scootmobiel. En iedereen praatte met iedereen. Het plein ‘zinderde’, de blijdschap verbond ‘iedereen met iedereen’. ‘Verbroedering’ van de bovenste plank, durf ik te zeggen. Hoewel… Was d’n UM niet in Méélse handen gekomen, dankzij een zestal met maar liefst vier vrouwen in de gelederen?
Nu gebruiken we het woord ‘verbroedering’ natuurlijk niet elke dag, maar toch. In het Vlaams woordenboek van onze zuiderburen, komen we naast ‘verbroedering’, ook het woord ‘verzustering’ tegen, in een nagenoeg zelfde betekenis. Zou het niet een mooie ode aan die vier schuttersvrouwen zijn, als we de komende tijd niet spreken over het OLS als een groot ‘verbroederingsfeest’, maar het grote ‘verzusteringsfeest’??? Het ‘bekt’ even anders, maar het went snel.
En dan natuurlijk wel nog even OLS president Ger Koopmans verleiden! Mijnheer de president verleiden om volgend jaar op de schutterswei in Méél – in zijn openingswoord – niet te spreken over het OLS als groot ‘verbroederingsfeest’, maar het grote ‘verzusteringsfeest’! Zeker weten, dat dit zelfs de landelijke media zou halen en daar is de politicus Koopmans natuurlijk altijd voor in. Klein probleempje echter. Ik realiseer me nu, dat we voor die ‘verleiding’ eigenlijk wel op een mán aangewezen zijn …

Mat

 

loader