‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend door enkele mensen – betrokken bij onze parochie – wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in eigen dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Het Dorp

Bekend als lied, vertolkt door Wim Sonneveld. Tegenwoordig terug op TV, als reclame voor een energiemaatschappij, met windmolens en zonnecollectoren. En uitgedrukt in voorbijgaande beelden, van de actuele samenleving.
Het dorp van weleer, is niet meer.
De Brabantse schrijver Wim Daniëls gaat -in een deze week verschenen- boek, opzoek naar de veranderingen die de afgelopen 70 jaar hebben plaatsgevonden in Nederlandse dorpen.
De kleine kruideniers zijn vrijwel allemaal weg, ten behoeve van supermarkten. Of, er is niets voor in de plaats gekomen. De smeden, ooit centrale figuren in een dorp, zijn ook goeddeels uit het straatbeeld verdwenen. Het aantal dorpsfiguren –opvallende, markante mensen- is geslonken, of minder zichtbaar geworden. De dorpsdokter is niet meer de persoon die ook nog de bevallingen doet. En de boeren, die ooit midden in het dorp konden zitten, zijn verbannen naar de rand, naar een verder buitengebied of ze hebben hun familiebedrijf (moeten) stoppen. En veel dorpen zelf zijn in de afgelopen decennia gedwongen gefuseerd.
Het boek ‘Het Dorp’ roept op, om de dorpen te koesteren. En de dorpsschool, de dorpscafés en de dorpskermis niet ‘vaarwel’ te zeggen. Aarle-Rixtel, het geboortedorp van Wim Daniëls, komt veelvuldig aan bod. Met dorpsfiguren daar als: Janske en Drika de Wit, Dikke Mie en Isidoor Roijackers. Met boeren als Frans Raijmakers, Sjaak Smits, Willem van de Nieuwenhof en Willem van der Heijden. Pastoor Koenen, en Pastoor Tilman. Met zandwegen, tussen het koren door. Dorpsdrama’s, en dorpspolitiek. Het is een prachtige biografie van het dorp van toen, en Nu. Een feest van herkenning, voor iedere dorpsbewoner.

Veel wat er geschreven staat is terug herkenbaar, zoals het werd opgevoerd in november 2016: in de leerzame Méélse Revue ; de 1ste activiteit van de stichting ‘Pròt mèr Mééls’, geschreven toen door Marij Dorssers.
In het eerste weekend van november dit jaar, verschijnt ’t Nééj Mééls Woordeboe:k.  Uitgegeven door dezelfde stichting, samen met Heemkundevereniging Medelo.
De boekpresentatie op zondag 3 november wordt in d’n Binger gegeven door… de schrijver:  Wim Daniëls …
In het buurdorp Beringe is datzelfde november-weekend een Vertelling over de historische Kerk-razzia, 75 jaar geleden. Op de authentieke plek, in de kerk.
Schrijfster van deze Vertelling, over de impact ervan op het leven in ons buur-dorp – waar dit weekend, de Kermis is ??  Marij Dorssers.
Ja, zo gaat dat… in het Dorp (Dèùrup).
En de actuele tijdsgeest, wordt echt wel goed aangevoeld, en onderling samen tot uitdrukking gebracht…

Roger

de Meijelse dorpsstraat in 1932 (Bron: PeelenMaasNet.nl)

loader