‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend door enkele mensen – betrokken bij onze parochie – wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in eigen dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Weer bericht

Hoe langer de hitte aanhoudt, hoe langer de gezichten worden van de weermannen en weervrouwen op tv – hierna genoemd: “weerlieden”.

Weerlieden houden niet van ‘aanhoudende hogedrukgebieden’.
Liever worden ze geteisterd, door een of andere ‘aanstormende depressie’, al dan niet komend ‘vanuit de Azoren’.

Afgelopen week zag ik een Weervrouw wanhopig zoeken naar regen, op de digitale weerkaart. Een Weerman zag ik de dag erna de vooruitzichten voor de hele komende week noemen: ‘Morgen 26 graden in het westen, overmorgen 32 graden, de rest van het weekend ook’. Zijn gezicht bijna op (het door hem waarschijnlijk, grondig gewenste) ‘onweer’.

En dat snap ik wel: Weerlieden houden van kleurcodes. Dat is hun core business: ‘Rood’, ‘Oranje’, ‘Geel’.
Dat geeft hun werk zin. Dat maakt hun bijdrage, onmisbaar.
Weerlieden zien langdurig warm ( mooi?? ) weer, als een bedreiging voor hun baan. Weervoorspellen wordt pas weer nuttig, als er weer variatie is. Bij de eerstvolgende langere regenperiode, klaart hun gezicht “waarschijnlijk weer op”… Dat voorspel ik, U!

Roger

 

 

loader