‘Vanuit de zijbeuk’

week 31-2021: Schuiladres  (door Gerard Kessels)

Gerard Kessels – o.a. oud-hoofdredacteur van De Limburger – is na zijn pensionering teruggekeerd naar zijn geboorteplaats Nederweert. Vanuit  dit buurdorp laat hij de lezers van de krant op dinsdag en vrijdag nog steeds genieten van zijn columns. In zijn column van afgelopen dinsdag kregen leden van het dievengilde, die in Ospel bronzen corpussen van wegkruisen hadden gestolen stevig de oren gewassen. Ook in Meijel zijn de laatste tijd bij wegkruisen en op ons kerkhof spullen gestolen. Reden genoeg om de bewuste column van Gerard –uiteraard met diens toestemming – over te nemen op onze weblog.

In Ospel hebben onverlaten van drie wegkruisen het bronzen beeld gestolen. Had Jezus bij leven veel last van de farizeeërs, bijna 2000 jaar later heeft zijn afbeelding vooral last van de hoge metaalprijzen. Zelfs vastgespijkerd is de Heer zijn plek niet zeker. Het enige positieve dat over de criminelen te zeggen valt, is dat ze de beelden netjes van de kruisen geschroefd hebben. In de krant zei de koster van de kerk in Ospel dat de dieven er hoogstens enkele tientjes aan overhouden. Ook de opbrengst van een messing bel, die eerder uit een Mariakapel werd gestolen, zal mager zijn geweest.
Niet alleen in Limburg is het prijs. “Alles wat je kunt smelten, wordt gestolen”, verzuchtte laatst een Belgische politieman. Alle metalen die ginds door het wassende water zijn meegesleurd, worden gejat. In België loopt een kerkhofdief rond, die al van 150 graven het kruis heeft gesloopt. Intussen wacht de parochie in Ospel verder onheil niet af. Zij heeft nu zelf in het buitengebied beelden van kruisen gehaald. Jezus is naar een onderduikadres gebracht.
Wat is dit voor een wereld? Wat is dit voor een samenleving waarin religieuze afbeeldingen die tot ons aller erfgoed behoren, niet meer geëerbiedigd worden? Is het de tijdgeest? Zou kunnen. Want ook voor de politie is dit klein bier. Van het aards gezag hebben de boeven weinig te vrezen. De Heer zal het straks weer zelf moeten doen. Hij kan het crapuul het beste doorsturen naar de hel. Daar zijn ze gespecialiseerd in smelten en hoge temperaturen.

Gerard Kessels

 

1

One thought on “‘Vanuit de zijbeuk’

Comments are closed.

loader