‘Vanuit de zijbeuk’

week 16-2022: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Levenswijsheden

Ze worden al eeuwenlang – vaak van generatie op generatie – aan elkaar doorgegeven. Vaak in een voor iedereen begrijpelijke taal. Ik doel dan op levenswijsheden uit bijvoorbeeld de Griekse, Romeinse en  Oosterse oudheid. Zo zei de Griek Aristoteles (300 voor Chr.): ‘Het enige wat je met liegen bereikt is niet geloofd worden als je de waarheid spreekt.’ Waarvan akte, dames en heren politici …
Op een gegeven moment kwamen bij ons de ‘tegeltjeswijsheden’ in zwang zoals:‘Oost west, thuis best’ en‘Om oud en wijs te kunnen zijn, moet je eerst jong en dom geweest zijn’. Maar ook deze: ‘Puberteit is als je ouders supervervelend gaan doen’.
Begin jaren ‘80  kwamen de pamfletten van ‘Loesje’ op de markt. Ze kunnen me over het algemeen nog steeds bekoren. Zo las ik laatst: ‘Willen alle mensen die de milieurekening door willen schuiven, nu onmiddellijk ophouden met kinderen krijgen’.
Maar ook de ‘tegeltjesmakers’ blijven bij de tijd: ‘Er komen vanavond vrienden langs om met hun telefoon te spelen’. Zelfs  corona zorgde voor nieuwe teksten: ‘Hoest je nat of droog? Deponeer deze dan in je elleboog’.
Nu echter terug naar de levenswijsheden, die mensen aan het denken kunnen zetten. Ik kwam daar laatst een aardig lijstje van tegen, waarvan ik u er enkele niet wil onthouden.

 • We denken vaak dat we sterker worden van vasthouden, maar soms wordt je dat van loslaten.
 • Je leven aanvaarden zoals het is, is ook een uidaging. Misschien wel de grootste waarvoor een mens kan komen te staan.
 • Ontkenning verhindert bevrijding. Om te veranderen zul je eerst moeten accepteren.
 • Wanneer je de moed hebt de muur van je angst te naderen, verandert deze in een poort.
 • Zelfonderzoek vereist moed, maar schept ook een enorme innerlijke kracht.
 • Idealen zijn nog steeds gratis, de verwezenlijking vraagt inzet!
 • Uitgerekend tegen de muur van mijn principes, heb ik vaak mijn hoofd gestoten!
 • Zelfs de langzaamste karavaan trekt verder, als je zelf stil blijft staan.
 • Je haalt het beste uit de ander, niet door hem het vuur aan de schenen te leggen, maar door het vuur in zijn binnenste aan te wakkeren.
 • Hulp vragen hoeft geen zwakte te zijn, het kan juist een teken van zelfkennis zijn.
 • De prijs van het gemis is de manier waarop je hart je vertelt dat de liefde er nog steeds is.

En met de beelden uit de oorlog in Oekraïne voor ogen sluit ik af met woorden van John F. Kennedy uit een toespraak voor de Verenigde Naties in 1961:

                         ‘De mensheid maakt een einde aan de oorlog
of de oorlog maakt een einde aan de mensheid’


Mat

loader