‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 24 april 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Lintjesregen


Linda: Neem je paraplu maar mee vandaag.

Monique: Hoezo? Denk je echt dat het gaat regenen? Ik zie niks op buienradar.

Linda: Och buienradar! Kijk toch gewoon eens in de lucht. Zie je die wolken daar. Ik zeg je, binnen nu en een paar uur komt er regen.

Monique: Nou, dan zorg ik wel, dat we dan weer binnen zijn. Trouwens, deze week komt er wel andere regen.

Linda: Zegt buienradar dat? Wat voor regen? Zure?

Monique: Lintjesregen! Het is toch weer bijna Koningsdag.

Linda: Oh ja, dat. Waarom zijn het altijd mensen uit de oudere generatie die er eentje krijgen, vanwege hun vrijwilligerswerk, waarvoor ze al 100 bossen bloemen hebben gehad? Waarom nooit eens een jongere, die de nek eens heeft uitgestoken voor iemand of zo?

Monique: Ja Linda, zo werkt dat niet. Trouwens, laatst heeft Rob Willems al een lintje gehad, toen hij afscheid nam bij de gemeente. Hij is toch gewoon van onze generatie maar wél al grötse opa! Maar goed, als je het fijne ervan wil weten, moet je maar eens op de site van de gemeente kijken.

Linda: Ik moet wél zeggen, dat er in zo’n dorp als hier veel betrokkenheid is onder de mensen. Ik kom dan oorspronkelijk niet van hier. Maar het valt     me op, dat mensen zich wel écht inzetten om iets op poten te zetten.

Monique: En ‘dor zin we gröts op’.

Linda: Ik zag inderdaad een tijdje terug de oproep van de gemeente dat je iemand kunt voordragen voor een lintje. Op die site van de gemeente stond trouwens nog iets koninklijks. Tenminste, dat dacht ik even.

Monique: Iets koninklijks? Wat dan?

Linda: Nou, dat ging over het afhalen van een kroonring. Nooit van gehoord! Maar klonk wel interessant. Er stond een plaatje bij, dus ik dat helemaal bestuderen. Zo’n grijs ding met van die uitsteeksels eraan.

Monique: Ook nooit van gehoord. En, wat was het?

Linda: Nou, zo’n ring die je om een lantaarnpaal kunt doen en met je buurtgenoten kunt gebruiken om de afvalzakken aan op te hangen.

Monique: Ooh. Handig. Maar doe mij toch maar een lintje.

Linda: Heb je dat verdiend dan?

Monique: Weet ik niet. Maar ik vind dat we wel al een ‘tas koffie’ hebben verdiend met ons gewandel. Daarachter afdraaien richting bebouwde kom? Dan gaan we vandaag lekker naar de nieuwe binnentuin van de Heere.

Linda: Nu je dat zegt ‘de Heere’: het zijn trouwens ook heel vaak mannen, valt me op.

Monique: Begin je daar nu weer over?

Linda: Volgens mij doen vrouwen zeker zoveel, dan niet méér vrijwilligerswerk,             maar misschien minder op de voorgrond. Weet je wat, ik ga jou inderdaad voordragen.

Monique: ‘Jè nee!’, dat moet je niet doen. Al die flauwekul. Ik hoef niet zo in het spotlicht.

Linda: Nou, misschien wel precies daarom. Je doet alles wat je doet vanuit je hart en niet voor het aanzien of zo. Dat maakt misschien wel precies waarom jij juist zo’n lintje verdient. En anders in elk geval die kop koffie. Ik trakteer vandaag!

loader