‘Vanuit de zijbeuk’

week 17-2022: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Lente

Het is zoover!   Weer wat zon* !

Na de ellenlange duistere maanden van dikke sokken, rode kool en lichte Elfsteden-koorts, is het eindelijk: het lente-seizoen.

Wat een schril zonnetje, en een Koninklijke April-datum al niet kunnen doen.

De terrasjes zitten dit middaguurtje gevuld met witbier-drinkers, of anders lente-bokken. Twee weekjes na de Amstel Gold wielren race, met mooie zuidelijke  zondagse beelden op de tv. Bekend van uitstapjes, met vrienden of met een vereniging.

De bouwvakkers, en stratemakers floten de afgelopen dagen een beetje voor zich uit.

En er worden weer, volgens de Oud-Hollandsche traditie, “wurgcontracten” afgesloten met sport- en fitness-scholen. Elektrische fietsen, al een paar maanden gelanden aangeschaft, of gesopt. Bootjes worden opgeschuurd en in een feestelijk frisse laag lak gezet. En wie -de lange saaie winter moe- huppelt niet dartel naar het tuincentrum. Voor wat vrolijke plantjes; of voor een zakje klimbonenzaad, waarvoor het koord al aan de stok gespannen is.

Ook in de natuur heeft de Paas-lente zijn vreugdescheppende arbeid gedaan: de merels zingen, bomen en struiken laten  – zij het nog wat schuchter –hun minuscule groene frommelknopjes zien.

Wanneer je hobbelend, met of zonder trapondersteuning,  van A naar B rijdt, weet je dat het echt lente wordt.

En wie maar durft te suggereren, dat het “toch best nog fris is”, krijgt een ferm en zonnig: “Ja, maar ín de zon, en úit de wind…” naar zijn bezonnebrilde hoofd geslingerd.

Zo blijkt, dat we toch, ondanks dat je dat volgens de kranten  vaak anders zou vermoeden, een positief volkje blijven. Dus, al is het nog wat frisjes: hulde aan de Nederlandse lente. Met de Koninginne… uh.. Koningsdag. Rond het Alexander-plein. En hijzelf, dit jaar in Maastricht. Met op de landelijke tv, beelden van het bezoek aan Meijel in 1986. Een dag, van Ontmoeting. Zo, nu eerst een… O nee, geen Oranje-boom, die dag, voor de gedecoreerden;  maar een mooie lente Lindeboom.

Om alvast op niveau komen , voor de Fiets4daagse als straks echt de zomervakantie mag beginnen. De tijd voor werkers, met hun oranje hesjes, van de:  bouwvak.

 Roger.

loader