‘Vanuit de zijbeuk’

week 31-2022: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Voor, op vakantie

Door de omstandigheden in het ‘corona-tijdperk’, is de periode van zomervakantie misschien een nog meer besproken gespreksonderwerp geweest als dat het van te voren al was. Veel mensen vragen zich onder elkaar af: “Zullen en kunnen we, wel weggaan?”. Het laat zien, hoe diep deze weken van: ‘reizen, ontspannen, niet hoeven werken, andere dingen doen’ geworteld zijn geraakt – in ons nationale en persoonlijke bewustzijn.

Dat was tot ver in de 20ste eeuw, wel anders. Pas vanaf 1970 werd het een meer algemeen gebruik, om “op vakantie te gaan”. En inmiddels gaat (of moet je momenteel zeggen: ging?) driekwart van de mensen, naar het buitenland.

Een nieuw boek van Wim Daniëls met de titel Op vakantie, is een terugblik op deze ontwikkelingen in de 20e eeuw. De ondertitel Een geschiedenis van onze vrije tijd, suggereert misschien in eerste instantie teveel een studieboek. Al gaat de schrijver wel dieper de geschiedenis in; en komt zelfs nog, bij de voor onze Peel bekende, Romeinen terecht. Maar echt historisch –in brede en diepe zin- wordt het allemaal niet. En, dat is ook helemaal niet de bedoeling! Wim Daniëls is, theatermaker. Hij komt regelmatig in praatprogramma’s op tv. Met als invalshoek: onze taal. In 2020 publiceerde de schrijver die afkomstig is uit Aarle-Rixtel het boek: “Het Dorp”. Waarvan een tv-serie bij MAX werd gemaakt. Samen met Huub Stapel. En ook in ons eigen dorp/Dèùrep, was Wim Daniëls bij de presentatie van het ‘Nééj Méélse Woordeboe:k’  door de stichting Pròt Mèr Mééls , in d’n Binger aanwezig op zondag 3 november 2019. En op zondag 10 april van dit jaar, kwam hij virtuoos nog eens terug.

Zijn charme –toen bij dat gesprek in Meijel, en ook nu in dit boek- is juist de uitgesproken herkenbaarheid waarover hij vertelt. En datgene wat je niet zelf hebt meegemaakt, kan je misschien wel relateren aan verhalen door je eigen ouders of grootouders. Dat geldt bijvoorbeeld voor het gemengd kamperen, dat in de jaren ’30 nog echt niet geoorloofd was. Op de allereerste camping van Nederland, in Bakkum, was er zelfs controle van de plaatselijke politie of deze regel wel werd nageleefd. Na de Tweede Wereldoorlog -in de jaren van de Wederopbouw- ging het snel en deden allerlei technische ontwikkelingen hun intrede: transistorradio’s en de Wereldomroep. De Reis- en Kredietbrief. En de ANWB Alarmcentrale. De komst van de mobiele telefoon en van internet, heeft een en ander van deze typische Zomervakantie-aspecten overbodig gemaakt.

Allerlei herkenbaars komt in dit boek voorbij: de ‘Bouwvak(antie)’ en onderwijsvakanties. Kolonies, parken en clubs voor “bleekneusjes”. Reizen met auto, vouwwagen, caravan of camper. Cruiseschip en touringcar (voor het busgezelschap). Fiets en vliegtuig. Wat ontbreekt in de tekst zijn, andere herkenbaarheden: de onvermijdelijke Vakantie-files, met “Zwarte Zaterdag”. Het Bermtoerisme, met klapstoeltjes. En de Waterrecreatie, met “weekend-kruizers”.

Dat neemt niet weg, dat ‘Op vakantie’ van Wim Daniëls een lichtvoetig en bijzonder plezierig, ontspannend boek is om te lezen. Voor, op vakantie. En ook, voor wie thuisblijft…

   Roger

loader