‘Vanuit de zijbeuk’

week 49-2022: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Zijn we, van slag ?

Onlangs kwam er nieuws voorbij. Een studente, heeft een “gender-neutraal” Kaartspel ontworpen.

Het kwam in verschillende nieuwsbulletins,  en talkshows aan de orde.

De dame in kwestie vindt dat in het kaartspel een ‘heer’ niet meer waard mag zijn, dan een ‘dame’.  In principe ben ik het daar natuurlijk mee eens. In mijn beleving -en vanuit mijn opvoeding in de jaren ’70- zijn vrouwen evenveel waardevol als mannen. Of, andersom. Maar om er nou een nieuw Kaartspel voor te ontwerpen, waarmee al door vele generaties samen is gekaart, rond 1 en dezelfde tafel? En eigenlijk is ook dat dan, geen eerlijk vertrekpunt. Want hoezo de ‘dame’, en waarom niet bijvoorbeeld  de ‘boer’ ? Want die is toch, ook evenveel waard? Zonder boeren hebben wij niet te eten. Ook niet de koning, en koningin. Tot op heden komen speklapjes nog altijd van een varken, en niet uit een fabriek. Hoewel, het gaat die kant wel op. Maar dat, is een andere discussie.

Ik besef, als 50-plusser, dat ik intussen van een oudere generatie ben. Ik zoek niet meteen wat “achter” de kaarten, die in de hand worden gehouden. Misschien is het fout, of te kinderlijk? ik weet het niet. Het zou best kunnen. Maar ik ben er mee opgegroeid, en opgevoed. Ik was oprecht verbaasd (naïef misschien?) toen mensen quasi direct- bij de 1ste slag – over deze dingen elkaar meteen van ongelijkheid beginnen te beschuldigen; en dat meteen aankaarten. Het verplicht, en pér dírect, willen afschaffen van dit soort dingen – ook bijvoorbeeld rond kostuums met de Vastelaovend – gaat volgens mij, niet de wederzijdse oplossing brengen in onze samenleving.

Door dit soort aspecten, als “Joker” en direct bij de 1e ‘slag’ in het Debat in te brengen. Er is geen gesprek; zoals dat tijdens de meeste kaartspelen wel is. Zelfs, als het erop gaat. Rond die ene, tafel.

Dat spreken met elkaar, gebeurt zelfs nog bij het kaartspel dat wordt genoemd: ‘Pesten’.

Er is daarnaast ook een kaartspel, dat de mooie naam draagt: “Bridgen”.

Daarover wel ik gerust nog wel eens wat verder nakaarten…

  Roger

loader