‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Contacten

Nagenoeg ieder mens heeft ze dagelijks: contacten met anderen. Vaak in velerlei variaties en vormen: in gesprekken met elkaar; per telefoon of brief en tegenwoordig natuurlijk via mail, facebook en wat dies meer zij. En al die contacten kunnen enorm variëren: van formeel en zakelijk tot heel persoonlijk en intiem. Contacten kunnen heel oppervlakkig van aard zijn (en blijven) maar ook heel diepgaand worden. Dat je elkaar dingen verteld die je anderen nooit zou toevertrouwen.
Je kunt met iemand dagelijkse contacten hebben en met een ander maar een paar keer per jaar. En toch kan dat laatste contact ooit evenveel betekenen als dat dagelijkse contact. Je neemt allebei moeiteloos weer de draad op waar je het gesprek zoveel maanden eerder beëindigde.
En dan heb je natuurlijk nog de categorie wonderlijke contacten. Op een terras in een ver vakantieland een oude jeugdliefde tegenkomen, die je al meer als vijftig jaar niet meer gezien hebt. Ja, ja ik ben ook al eens ooggetuige geweest van z’n ontmoeting.
Contacten kunnen ook iets hebben van een lopend vuurtje. Je komt in contact met iemand doordat deze iemand contact heeft met iemand waar jij ook regelmatig contact mee hebt. En dan kan het best zo zijn dat het oorspronkelijke contact verwatert en dat nieuwe contact juist steeds intensiever wordt. Eenzelfde verschijnsel zie je bij een verhuizing. De contacten in de stad/dorp waar je woonde, worden in aantal en intensiteit minder, terwijl je in eenzelfde tempo nieuwe contacten opbouwt in die nieuwe omgeving. Zo zijn mijn familiecontacten veel intensiever geworden sinds we vanuit Zuid Limburg weer teruggekeerd zijn in ons dorp. En contacten met een heleboel oude bekenden die helemaal verwaterd waren neem je weer moeiteloos ter hand.
En velen van ons blijven zich tot in lengte der jaren een heel bijzonder contact herinneren. Voor de een kan dit een bijzonder sportfiguur zijn, voor de ander misschien een politicus of misschien een bisschop die hij de hand heeft mogen drukken.
Maar het meest belangrijke? Ik denk toch dat het die gewone, alledaagse contacten in onze eigen omgeving zijn. Een mens kan niet zonder!

Mat

loader