‘Vanuit de zijbeuk’

week 31-2023: (door Roger)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

Gladiool

Soms lees je een nieuw werkwoord, waarvan je denkt: “ ja, precies, dat klopt eigenlijk helemaal ! ”. Zo las ik onlangs het samengestelde woord: ‘graniolen’. Nooit van gehoord.

In een tijdschrift stond het, voor mensen van boven de 50 jaar. Die zichzelf nog niet (willen) zien, als oud en grijs.

Een doelgroep waar ik, denk ik, hoop ik, wel bij hoor. Want inderdaad, ik ben boven de 50. Al een eindje, en een tijdje.

‘Graniolen’ dus. Een samenstelling van: ‘Granny’ en ‘Gladiolen’. Wat zoveel wil betekenen als:

‘iemand het gevoel geven, dat ie al wat ouder aan het worden is’. Het overkomt je. Als je net iets te vaak, met ‘U’ wordt aangesproken. Of als jongeren voor je gaan opstaan, zodat jij in de bus of de trein kunt gaan zitten.

Als je niet snel genoeg meer meekomt, op de smartphone. Of moeite hebt, om bij de termen als Facebook, Instagram, Tik-Tok of Twitter (sinds deze week, gewoon ‘X’) je voor te stellen, wat het eigenlijk voorstelt.

Maar goed, ‘graniolen’. Ik stel me voor, dat werkwoord dan maar te omarmen. En als je dan toch een ‘Granny’ wordt, dan geen grijze muis. Maar een wat kleurrijke; en zo heldhaftig mogelijk. Zoals, een Gladiool

Roger

1

One thought on “‘Vanuit de zijbeuk’

Comments are closed.

loader