Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 28 juni

Volgend weekend, zou eigenlijk het OLS zijn.
Daarom op deze dag, een bijzondere gebeurtenis…

Henk: Zo, nou ben ik vanuit het buitengebied eens eerder. Bij het Willibrord-putje.
Jan: Ja, da’s toch een hele rit, op- en Neer, naar deze kant.
Henk: Daar komen onze genodigden al aan: Louis Verheijen, op zijn Willibrordus-groene fiets met gele letters. Als secretaris van de Fiets4daagse, rijdt die als een ‘gazelle’ ..
Jan: En daar heb je ook zijn neef, Mat Janssen vanaf de Herdgang.
Louis: Hallo mèn! ‘N sjon plekske, waar jullie ons uitgenodigd hebben. Dit zou zomaar, de “Foto van de Week” kunnen worden. De Tòrrehaan is wel wat verder weg.
Mat: Voor mij hadden jullie ons, gerust, op het terras kunnen vragen. Bij een goejje Gouverneur, die prikkelt aan de snor.
Henk: We hebben voor vandaag, iemand ‘Uit den vreemde’. Het buurdorp oppe hoek, met veel gras.
Jan: Zeg maar, een ‘mystery guest’ speciaal voor jullie, uit de onherbergzame Peel.
Henk: Waar jullie rond het winnen van het OLS, precies een jaar geleden, een speciale publicatie met tekst en afbeeldingen samen over hebben gemaakt.
Jan: Ja, die door velen zeer werd gewaardeerd. Ook door de Gruu:n.  En die nog eens terugkwam in februari, in de Vastelaovesmis.

===============================================

Mystery guest: Goejje dag. Wat staan jullie, met 4 mans op ’n kluit?
Jan: Hallo, meneer Huub Kluijtmans. Fijn dat u met de Jeep gekomen bent.
Henk: We hadden in het weekblad de VIA, over u gelezen. Over, de nieuwe Peelroute: Wegh van Meijel op Seven. Met 10 basaltzuilen, om de Romeinse mijl (1478 meter).
Jan: Deze Méélse neven, Mat en Louis, hebben bij het winnen van het OLS door Meijel in Sevenum, de Sage actueel herschreven.
Henk: De opening van uw Peelroute, vindt zondag 11 oktober plaats op dit terrein, van de Sint Willibrordusput. Mits de geldende coronabeperkingen het dan toelaten. Wij dachten: we doen deze zondag, voor het OLS weekend, iets speciaals op de hei voor Verheijen, en voor Janssen. Toch, Jan?
Jan: Inderdaad, een informele bijeenkomst, rond “WvMoS”. De Wegh van Meijl op Seven.
Huub Kluijtmans: Voor oktober heb ik een, niet van het origineel te onderscheiden, replica van de Gouden Peelhelm. Die heb ik al bij me. Die wil ik in de eerste plaats nu alvast, op het hoofd van Mat en Louis zetten.
Louis: Ik voel me net een hopman… Dit lijkt me wel, een soort Kindervakantiewerk actie.
Mat: Rare jongens, die romeinen. Maar het heeft – eerlijk is eerlijk –  ook wel iets, van een spirituele ervaring…
Henk: Ik had gelezen, dat u in de randversiering ook iets ontdekt hebt met christelijke symbolen, die tot nu toe nog niet als zodanig (h)erkend zijn. Honderden miniscule, liggende kruisjes. Waarin u een verband ziet met het visioen van Constantijn. De eerste, christelijke Romeinse keizer.
Huub Kluijtmans: Dat staat allemaal straks in mijn nieuwste boek. Het zal bij wetenschappers zeker stof doen opwaaien.
Jan: En de route die u gemaakt heeft, is precies de lengte van 42,195 kilometer? De klassieke marathon?
Huub Kluijtmans: Klopt. Allemaal bedoeld, om de historische oorsprong van het mysterie levend te houden.
Mat: Ik ben toch wel benieuwd. Naar dat boek, en naar de route. En bijzonder dat het hier bij de St. Willibrordus put gaat beginnen in oktober.
Louis: En het past zeker bij bestaande toeristische routes zoals het Toon Kortoomspad, het Struinpad en het Blote Voetenpad. We zullen er zeker op de weblog , over berichten.
Henk: Graag willen we de Heere, nu uitnodigen voor een Gouden Carolusbiertje. Een pluijm voor u, meneer Kluitmans, voor het doorzettingsvermogen. Wij gaan met de fiets. En we zien u wel met de Jeep aan de Dorpsstraat.
Jan: Ja, tegenover het Willibrordusbeeld, van het rijdende gezag.
Huub: Dat hoof mer èin kier te weere gezag. Tot zo!!
Henk: Natuurlijk ontvangen jullie, Mat en Louis, in oktober een exemplaar van het boek. Jullie bijdrage over de herschreven Meijl op Seven Saga, was: exemplarisch.
Jan: Kom we springen op het stalen ros. Op naar het terras.
Mat: Na jou, neef Louis…
Louis: Een mooie belevenis, hebben wij meegemaakt. Ik ben ook benieuwd, naar de vOLgendSte zondag…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loader