‘Nao de Hòmmis’

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van 24 september

Jan: Half Méél loopt al een jaar weg met die Max Verstappen, maar ik neem aan dat dit nu verleden tijd is.
Niek: Toch zeker niet omdat hij in de mangel genomen werd door twee Ferrari’s?
Wiel: Maar Niek voelde je hem niet aankomen? Jan doelt op ons eigen Mééls dörske Sabrina Stultiëns die in het team zat dat zondag in Noorwegen de gouden plak in de WK Ploegentijdrit behaalde. In een woord geweldig!
Bert: En hebben jullie dan ook op de televisie gezien hoe trots opa Sjra en oma Rien op hun kleindochter waren? En terecht natuurlijk!
Jan: Als die Sabrina dit jaar niet de Sportvrouw van het jaar in Peel en Maas wordt, dan ‘vreet ’ik een heibezem.
Wiel: En als je hem niet op krijgt, neem ik de rest wel voor mijn rekening.
Bert: Alle gekheid op een stokje, maar ze verdient natuurlijk een geweldige huldiging door het gemeentebestuur.
Niek: Maar dan wel in eigen dorp hoop ik en niet op het gemeentehuis in Panningen. Wat mij betreft zou dat prima in de kerk kunnen. En na afloop van het officiële gedeelte met de hele bubs in polonaise langs de Burgemister; dan de Heere en heel toepasselijk eindigen hier in het Oranje Hotel.
Jan: Ik stel voor dat er samen alvast eentje vatten op het succes van Sabrina. Wim doe er ons eentje en neem zelf ook iets.

==================================================
Wim: Ik hoorde van kennissen in Heusden dat Hubert Vos opnieuw voor een termijn van 6 jaar burgemeester van buurgemeente Asten wil worden. Als hij die termijn uitzit heeft hij ook al 70 jaar op de teller staan.
Cor. Tegen die tijd zullen de meeste mensen tot rond die leeftijd moeten doorwerken, dus waarom zou dat niet voor een burgemeester gelden?
Ger: Zo is het maar net. Het lijkt me voor een burgemeester beter haalbaar dan bijvoorbeeld voor een stratenmaker. Ik heb overigens wel gehoord dat ze hem in Asten erg mogen. De goeie man heeft intussen ook aardig wat beroepservaring in zijn rugzak zitten.
Wim: Ook in zijn Meijelse tijd was Hubert al echt een man van het volk. Stond na een thuiswedstrijd van MSV gewoon aan de bar een pilsje te drinken en op zaterdagmorgen stond hij bij de bakker in de rij voor de weekendboodschappen.
Ger: Ik herinner me uit die tijd vooral de sleuteloverdrachten met Carnaval. Als een rasartiest stond hij dan met zijn onvervalst Brabants accent de gemeenteplannen te verdedigen.
Cor: En ook dan was hij de man die nog lekker een paar uur onder de andere carnavalsgasten bleef rondhangen. Ik heb hem een paar weken geleden nog even op Meijel kermis gesproken. Nog steeds is hij in ons dorp een graag geziene gast en dat geldt idem, dito voor zijn vrouw.
Wim: Hubert is geen man die boven de mensen staat, maar het liefst ertussen. Volgens mij ook wel de reden dat mensen hem zo graag mogen.

=================================================
Bert: Zo, volgens de statistieken is het aantal miljonairs in ons land het laatste jaar weer stevig toegenomen.
Lins: Net als het aantal echtscheidingen en inbraken. Ik vraag me af waarom aan dit soort statistieken zoveel geld wordt uitgegeven.
Jo: Als ik mijn buurman moet geloven die jaren bij het CBS heeft gewerkt, gaat het minder om de naakte feiten, maar vooral om conclusies en gevolgen die beleidsmakers er uit kunnen afleiden.
Lins: Zal best maar als burger koop ik er niks voor.
Piet: Als je tot de groep miljonairs zou behoren, lukt dat kopen zo ook wel.
Bert: Toch een raar land waarin we leven, waarin zowel de armoede toeneemt als de rijkdom.
Lins: Volgens mij allemaal terug te voeren naar een oneerlijke verdeling. En doordat het oneerlijk is verdeeld en hier niets aan gedaan wordt, worden de verschillen alleen maar groter.
Jo: Precies en als er dan eens een regering is die hier iets aan willen veranderen, beginnen de rijken te schreeuwen als varkens die geslacht gaat worden.
Piet: Ik wil niet de rijken in bescherming nemen, maar een heleboel van die miljoenen zit wel in gebouwen en machines van bedrijven. Kijk maar naar grote agrarische bedrijven, ook hier in Peel en Maas.
Bert: Toch nog even terug naar die statistiek. Ik heb uit nieuwsgierigheid wat verder zitten googelen en rekenen dan zie je toch wel aardige dingen. Zo mag in het Hollandse Bloemendaal 1 op de 10 gezinnen zich tot de miljonairs rekenen en in Peel en Maas kwam ik bij het doorrekenen uit op precies 200.
Jo: Bert, wil je dan voor volgende week zondag hoeveel er dat in ons eigen dorp zijn?
Bert: En dan wil je voor het einde van het jaar natuurlijk weten, welke namen je er achter kunt zetten.
Lins: Jongens ik krijg er dorst van. Ik geef er nog eentje; miljonair worden lukt me toch niet.

 

 

 

loader