‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 23 oktober 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Keuzestress

Monique: Ben de laatste weken druk met informatie verzamelen over vervolgopleidingen voor de kids. Open dagen, online meetings, mails, folders. Om tureluurs van te worden. Er zijn zoveel beroepen en dito opleidingen. Ik kan me niet herinneren dat dat in mijn tijd ook zo uitgebreid was.

Linda: Weten ze wel al wat ze ongeveer willen? Of juist niet, dat is ook goed om te weten: wat je niet wilt.

Monique: Ja, de een wel, dan ander niet. Maar die ene die dat wel weet, die kan juist niet kiezen wat  hij in zijn vrije tijd allemaal wil. Op stap gaan met de vrienden, sporten, Netflixen, verenigingen en oh ja, school! Nu is er keuzestress over waar de leukste Halloween te beleven is.

Linda: Heb ik niks mee. Weer zo’n uit Amerika overgewaaid commercieel feest, waarvan niemand weet waar het eigenlijk over gaat. Tegenwoordig gaat Kerst over zoveel mogelijk eten, Carnaval over bier en Pasen over chocola.

Monique: Ja, maar als we echt een financiële crisis ingaan met zijn allen, zullen we toch weer moeten leren om keuzes te maken, anders wordt het allemaal onbetaalbaar. Eigenlijk is keuzestress maar een luxeprobleem.

Linda: Hier links?

Monique: Zeg jij het maar.

Linda: Maakt mij niks uit. Doen?

Monique: Uh. Linda. Daar ga je al hè. Kies jij maar. Ik heb deze week genoeg gekozen.

Linda: Wie kies jij trouwens voor de Prinsenpoll? Jij kent die Meijelse lui tenminste allemaal.

Monique: Goh, daar vraag je me wat. Wat mij betreft een jonge vent. Wat zeg ik? Wat mij betreft een vrouw! Maar ja, tradities, tradities.

Linda: Ik hoorde dat ze zijn overgestapt met het Prinsenbal van januari naar 11 november.

Monique: Ja, hèhè. Dat zou ook eens tijd worden. Iedereen die ik spreek, vindt dat een beter idee, behalve een handvol Kieveloeëters die tradities belangrijker vindt dan logische en praktische voordelen.

Linda: Ja, voor traditie is ook iets te zeggen, anders zou carnaval misschien wel helemaal kunnen verdwijnen.

Monique: Hé, maar jij hebt dus niks met Halloween? Ik vind het wel leuk om het huis te versieren. Of lekker te griezelen bij een of andere tocht met de kinderen. Misschien wel een nieuwe traditie. Maar ik moet toegeven, ik heb inderdaad geen idee waar het vandaan komt.

Linda: Halloween is een verbastering van het Engelse ‘All- Hallow-Even , dat Allerheiligen avond  betekent.

Monique: Oh ja, Allerheiligen dat ken ik wel.

Linda: Wel mooi hoe mensen zich onherkenbaar kunnen verkleden en schminken. Je ziet nog niet meer of het mannen of vrouwen zijn.

Monique: Ook zo’n keuzestress-ding trouwens: Lgtbq+.

Linda: Pardon? Is dat als je twijfelt over je gender, dus of je man of vrouw bent?

Monique: Nee, het gaat over je seksualiteit. Ben je lesbienne, homo of biseksueel?

Linda: Gelukkig leven wij in een land waar je dit gewoon mag uiten, waar iedereen mag zijn zoals hij of zij is.

Monique: Daar heb je helemaal gelijk in. Maar het gaat wel ver. Laatst vertelde iemand dat ie panseksueel is.

Linda: En dat is?

Monique: Nou, dan date je met alle genders, maar val je specifiek op een bepaalde persoonlijkheid.

Linda: Oké, is ook wat voor te zeggen. Toch vind ik het qua keuzestress toch wel fijner, dat de helft voor mij al afgevallen was.  

Monique: En dan heb je ook nog omniseksueel.

Linda: Alles wat los en vast zit?

Monique: ‘Dan hérre ge ‘n paan lós’. Zij zeggen dat ze panseksueel zijn, maar mét een voorkeur voor een bepaald gender.

Linda: Ja ja, de categorie ‘ik wil graag interessant doen, maar ben eigenlijk gewoon zoals het gros’.

Monique: Dat dus. Ben ik effe blij dat mijn kinderen keuzestress hebben over ‘word ik Timmerman of Stucadoor?’.

Linda: We gaan hier rechtsaf.

loader