‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 10 april 2022

Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!  

Koopzondag


Linda:            Heb je het vanmiddag druk?

Monique:      Nee. Dadelijk na het wandelen effe lekker douchen en dan zien we wel. Hoezo?

Linda:            Heb je zin om even te gaan shoppen op de koopzondag? Ik zoek nog een tas voor bij mijn nieuwe jas. En ik ben er helemaal voor om lokaal te kopen.

Monique:      Oh ja leuk. Er is ook weer een modeshow hè. Een nichtje van me doet eraan mee. Ik vind het toch knap dat ze dat durft. Mij niet gezien.

Linda:            Jij mag er toch nog best zijn, voor jouw leeftijd!

Monique:      Uh, wat bedoel je voor mijn leeftijd?!

Linda:            Nou, voor ónze leeftijd dan. Beter? Wij zijn allebei geen sportvouw van het jaar geworden afgelopen vrijdag in Dok 6, maar ik vind dat wij toch goed voor onszelf zorgen: gezond eten, genoeg bewegen en verder vooral ook genieten van het leven. Mij hoor je niet klagen.

Monique:      Je hebt gelijk. Er zijn genoeg mensen van onze leeftijd die in hun handjes zouden wrijven als ze konden leven als wij. We hebben een dak boven ons hoofd, ons werk, plezier en onze gezondheid.  Hoeveel mensen zijn er wel niet die dit fysiek gewoon niet kunnen, vanwege een aandoening of die elk dubbeltje moeten omdraaien en echt niet zoals wij elke week ergens een kop koffie kunnen gaan drinken?!

Linda:            Deze week hebben we toch weer die envelop van de Goede Doelenweek gekregen. Ik vind dat een top initiatief. Geen geleur aan de deur, zelf op je gemak bekijken welk goed doel jij belangrijk vindt en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Helemaal prima.

Monique:      Helemaal met je eens. Het geeft je toch altijd het gevoel dat je iets goeds doet. Ik vind het trouwens ook super hoe bijvoorbeeld in Grashoek van alles op touw is gezet voor de Oekraïense vluchtelingen. Knap, hoe zo’n klein dorp de handen ineen slaat om dat te bewerkstelligen. Weet jij trouwens wanneer ze naar de Nieuwe Hof komen?

Linda:            Nee, geen idee. Wel goed, dat die plek nu eindelijk ergens voor gebruikt wordt. Laatst had ik al wat spullen verzameld en ingeleverd voor die Meijelse man die het naar Oekraïne ging brengen. Ziad Geris? En ook Maarten Pijnenborgh en zijn vrouw zijn er actief mee, zag ik. Maar ik hoor ook dat sommigen aangeven dat het beter is even te wachten met doneren en eerst af te wachten wat ze precies nodig hebben. Daar is ook wat voor te zeggen natuurlijk.

Monique:      Wat wij ons soms toch over pietluttige dingetjes druk kunnen maken, als je het vergelijkt met de ellende die zich daar afspeelt, hè.

Linda:            Ja, jij ja!

Monique:      Nou ja zeg. Jij bent diegene die denkt dat je oude tas vloekt bij je nieuwe jas! Hoor wie het zegt! En waar maakte jij je van de week ook al weer zo druk over? Oh ja, of je foto wel in de smaak zou vallen bij de jury van het Perfecte Plaatje! Had je een zelfportret gestuurd of zo?

Linda:            Nee haha. Maar dat komt omdat ik echt twijfelde tussen twee foto’s en ik mag er maar één inleveren, dus…

Monique:      Ja dus, ‘un kiep is gén mus’. Je maakt je weer druk over pietluttige dingetjes.

Linda:            Druk, druk. Maar ja, ik vind het wel spannend om aan zo’n wedstrijd mee te doen. Maar dan léuk spannend. Hé, dus jouw nichtje gaat de catwalk op. Vindt zij dat niet spannend?

Monique:      Ha! Die draait haar hand daar niet voor om. Leuk hè. Zeg, hoe laat wil je gaan? Meteen om 13.00u? Dan hebben we ook nog tijd voor een lekkere Latte Machiato ergens op een terrasje.

Linda:            Prima. Ik ben om 13.00u bij je.

 

>>> Intussen, in het café

Henk: Wat zou eigenlijk de Sóndese Koost zijn van professionele wielrenners, zoals vanmiddag bij de Amstel Gold Race door het Zuidlimburgse land?

Jan: Nou, bij hun trainingen kunnen ze mooi wat adresjes over gaan nemen die Mat Janssen gister op de weblog heeft gezet bij zijn Column! Maar toevallig zag in deze week dat iemand een foto had gemaakt. Van een sticker op het stuur van de winnaar van de Ronde van Vlaanderen vorige zondag, Mathieu van der Poel…

Henk: Dat lijkt wel op een bestellijstje, zoals wij dat elke zondag hier oppe tafel hebben liggen…

Jan: De bestellijst van Die Heimatkapelle vorig zondag bij hun  Benefiet in d’n Binger was enigszins langer. Maar ja, dat was ook van rond 13 uur tot 19.30 uur. Floris Hölscher, die opnames gemaakt heeft, had 2 volle camerageheugens nodig.

Henk: Wat zou dat lachende gezichtje op foto van die sticker bij Mathieu van der Poel betekenen?

Jan: In ons geval zou dat: een schaal bitterballen zijn. Maar ja, dat kan natuurlijk niet onder de wedstrijd, in volle koers.

Henk: Ik las in de Limburger dat de vrouwenwielrenners met het prijzengeld evenveel krijgen, als bij de mannen.

Jan: Klopt. Maar, in vergelijking met het Voetballen of met de Formule 1 – dat ik trouwens met die betaalzender  niet meer volg – is het ongeveer evenveel als de naam van de sponsor van de GOLD Race:  0,0% …

Henk: Ik denk dat ik me vanmiddag bij de TV een lekkere ‘Palm’ permitteer. Net als vorige week. Toen had ik een Belgische ‘Kwaremont’. Tenslotte is het vandaag, ook nog eens PalmZondag. En het komt niet vaak voor, dat dit samenvalt.

Jan: Ja, net als bijvoorbeeld de Goede Doelenweek in de komende Goede Week in de kerk.

Ben trouwens benieuwd wie vanmiddag de wedstrijd op zijn Palmares mag gaan zetten.

Henk: Ik ga al vroeg kijken. Maar eerst haal ik nog een palmtakje op bij de ingang van de kerk. Voor Toos, en voor de buren.

Jan: Ik heb er vanmorgen eentje uit een mand meegenomen, toen ik op bezoek was in zorgcentrum Sint Jozef.

loader