‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

De oogst, van deze zomer

Augustus is in Nederland traditioneel oogstmaand, al betekent dat voor de meeste mensen in de steden niets meer.
De zomer is een favoriete jaargetijde, niet zozeer meer om de velden met golvend graan, maar om het strandplezier en de jaarlijks toenemende parade van boten en vertier.
Dat is het seizoen waarin we ons ‘verpozen’, om er straks weer ‘tegenaan te kunnen’. We rekenen in de augustusmaand op zon; dit jaar was er juist bijna geen spatje regen. Maar dat hoort erbij, zoals de dichter Antonie Staring al zei in zijn “Oogstlied”: ‘Zachte regen daalde,/Vriendelijk zonlicht straalde/Mild op halm en aar…”
In Nederland, waar het klimaat doorgaans “gematigd” wordt genoemd (in meerdere opzichten) was het grotendeels ‘mooi’ weer. Maar elders in de wereld is het op plaatsen nu verschrikkelijk. Door hevige regenval treden rivieren buiten hun oevers en stromen zeeën het onvoldoende te beschermen land onder door orkanen. Blijft het te vroeg, om de weersomstandigheden toe te schrijven aan door de mens veroorzaakte klimaatveranderingen?
Keer op keer moeten overheden weer leren, dat voorkomen beter is dan genezen. Als een logisch gevolg van bevolkingsgroei en het in gebruik nemen van risicovolle gebieden, worden natuurrampen vernietigender. En ze lijken ook vaker, en erger, omdat we er meer beelden van zien dan vroeger.
Het menselijk leed met het verlies van levensomstandigheden op andere plekken in de wereld, is het ergst. Maar wat in de oogstmaand ook bezighoudt, zijn de effecten voor onze landbouw en op de voedselprijzen.
Intussen gaan we in Nederland nog even door met het vieren van de nazomer. “Gewiegd op de hupplende baren,/In ’t zonlicht/ van voorspoed en vree!”
Buiten, op straat en in de tuin. En volgens Prinsjesdag ook in de portemonnee..

Roger

 

loader